3 april 2009

Glenn 'Fireball' Roberts

Glenn Roberts föddes 1929 i Florida, USA och växte upp intresserad av både baseboll och bilracing. Det var som kastare i baseboll han fick sitt smeknamn Fireball, inte som bilförare. Som 18-åring började han köra racing och var en av pionjärerna i NASCAR, när de gick från små dirttrack-
banor till s.k. super speedways, stora ovalbanor där han tidigt fick framgångar. Första segern i Nascar kom redan 1950.

1959 började han köra Pontiac och chefsmekanikern var den legendariske Smokie Yunick som hade "The Best Damn Garage in Town". Yunick trimmade och preparerade Roberts bilarna åt honom och första vinsten i en Pontiac kom den 4 juli på Daytonabanan.
Sin största framgång kom 1962 då han vann Daytona 500 efter att även tagit pole position.
Han gjorde 206 lopp i Nascar, vann 33 och hade 122 topp-tio-placeringar men den 24 maj 1964 var det slutåkt.

Roberts väjde för att undvika köra på två andra som snurrat, bilen sladdade till och for baklänges in i muren på Charlotte Speedway i North Carolina. Bilens bensintank trycktes ihop och bilen och Roberts översköljdes med bensin. Alltihop fattade eld och Roberts ådrog sig 80-procentiga brännskador och avled av sina skador den 2 juli.

Mycket tack vare den kraschen utvecklades flamsäkra overaller till förarna och brandsäkra bränsletankar, fuel cells, till bilarna.

Glenn 'Fireball' Roberts var mycket uppskattad av både förare och publik och valdes bland annat till "The most popular driver" 1957. Han blev 35 år och lämnade efter sig fru och en dotter.

Naturligtvis har det även skrivits musik om Fireball Roberts. Här är en av de bättre låtarna.

2 kommentarer:

  1. Helintressant och kanonbildspel till bra låt. Känner att jag måste studera Nascarhistorien ytterligare även om jag har Yunick som en av idolerna (och faktiskt har klappat nr. 22 i verkligheten). Good work!

    SvaraRadera
  2. ,,,Man tackar o bugar..Ganska nöjd med uppladdningen själv också!

    SvaraRadera